Stacks Image 155

Zelf aanleggen


Bent u benieuwd hoe wij kunstgras leggen? Hieronder vindt u een uitgebreide instructie hoe wij kunstgras aanleggen. Wij doen het graag voor u. Wilt u het toch zelf doen, dan kunt u met deze instructies aan de slag. En komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder!

Belangrijkste benodigdheden bij kunstgras aanleggen:

 • Bestratings- of brekerzand
 • Waterpas
 • Kunstgras
 • Drukverdeeldoek
 • Bevestigingsankers
 • Stanleymes

Optioneel:

 • Kunstgrastape of lijm + lijmband
 • Valdemping
 • Kwartszand
 • Trilplaat
 • De juiste ondergrond

Verwijder uw oude gazon en egaliseer de zwarte grond zo goed mogelijk met een hark.

Maak na het egaliseren van de grond een zandbed met bestratings- of brekerzand van 5-15 cm dik. Het is belangrijk dat het zand goed afgetrild/platgewalst wordt voor een stevige en stabiele ondergrond van het kunstgras. Dit is heel belangrijk omdat het kunstgras zich vormt naar de ondergrond.

Na het aantrillen/walsen de ondergrond nogmaals egaliseren met een waterpas en eventueel een lange houten lat. Inwateren van het zandbed zorgt voor extra stevigheid. Bij een zachte bodemstructuur adviseren wij een laag van minimaal 15 cm lavagranulaat aan te brengen als ondergrond. Het Groene Leven Tuinen raadt het sterk af om kunstgras direct over de zwarte grond te leggen. Wanneer het gazon aansluit op bijvoorbeeld een terras of betonbanden adviseert et Groene Leven Tuinen u om het zandbed tot 1 a 2 cm onder de rand aan te brengen. Houd bij het gebruik van valdemping rekening met een extra dikte van 2 cm. Voor uitgebreider advies over de juiste ondergrond praat et Groene Leven Tuinen u graag bij.

Aanbrengen van het drukverdeeldoek

Rol het drukverdeeldoek uit over het geëgaliseerde oppervlak.

Snijd het drukverdeeldoek vervolgens op maat met een overlap van 10 – 15 cm.

Dit doek voorkomt dat er deuken in het kunstgras ontstaan bij springen of intensief gebruik. Daarnaast houdt het doek onkruid en wortels tegen.

Aanbrengen van het kunstgras

Rol het kunstgras uit over de ondergrond en verwijder eventuele plooien. Zorg ervoor dat het kunstgras zo wordt aangebracht dat u vanaf de zichtzijde tegen de vezels inkijkt. Dit geeft het mooiste effect. et Groene Leven Tuinen raadt u aan om het kunstgras met een overlap van 2 - 3 cm neer te leggen en deze na het vastzetten op maat te snijden.

Snij het kunstgras op maat. Het kunstgras kunt u het beste op maat snijden met een stanleymes. Snij altijd vanaf de onderzijde van het kunstgras, de backing, om te voorkomen dat de vezels beschadigen. Wanneer u een volle rol kunstgras gebruikt dient u de zijkanten van de backing te verwijderen.

Wanneer u meerdere stukken kunstgras aan elkaar legt, snij dan beide kanten zo dicht mogelijk bij de vezel af. Zo ontstaan er geen naden wanneer de stukken aan elkaar geplakt worden. Voor het vastplakken van 2 stukken kunstgras adviseert et Groene Leven Tuinen u gebruik te maken van ons speciale kunstgrastape. Dit werkt voor u het makkelijkst. Sla als eerste de stukken kunstgras ca. 30 cm om en leg het kunstgrastape met de juiste lengte onder de naad. Sla vervolgens het kunstgras terug en wrijf deze stevig op.

Gebruik voor het vastzetten van het kunstgras speciale kunstgrasankers. et Groene Leven Tuinen adviseert u de kunstgrasankers om de 50 cm langs de randen van de grasmat vast te slaan.

Bezanden van het kunstgras

Het Groene Leven Tuinen levert kunstgras dat niet bezand hoeft te worden. De kwaliteit van de vezels is dermate hoog dat bezanden niet nodig is. Bij grotere gazons kan bezanden de grasmat wel extra verzwaren waardoor uw kunstgras extra goed blijft liggen. In geval u uw kunstgras wilt bezanden adviseren wij gebruik te maken van 5 kg kwartszand per m2. Borstel het kwartszand met een harde bezem of borstelmachine tussen de vezels.

De afwerking

Verwijder eventuele vuilresten en borstel de kunstgrasvezels stevig op met een harde bezem of borstelmachine. Hierdoor komen de vezels weer mooi omhoog.

Het nodige onderhoud

Om te zorgen dat u jarenlang plezier beleeft van uw nieuwe gazon adviseert Het Groene Leven Tuinen u het kunstgras met enige regelmaat op te borstelen. Verwijder blad en vuilresten tijdig.

De door ons gebruikte cookies ondersteunen enkel de functionaliteit van onze website. We gebruiken geen cookies voor analyse of het volgen van de gebruiker. We verzamelen geen gebruikersinformatie en/of delen informatie met derden.